Truskawkowe szaleństwo

Jak co roku – czerwiec można nazwać miesiącem truskawkowego szaleństwa. To czas, kiedy truskawki dodaje się niemalże do wszystkiego. Do makaronu do naleśników do ciast… A najlepiej smakują zdecydowanie same.

Chyba nie znam osoby, która nie kocha tego wspaniałego owocu. Cały rok czekamy na lato, również po to aby móc w końcu je zjeść.

Mamy mnóstwo pomysłów, jak cieszyć się smakiem truskawek i wykorzystać je na maxa. Ponieważ tradycyjny makaron z truskawkami jest nudny postanowiliśmy trochę poeksperymentować. Dodatkowo kochamy kuchenne eskapady i pyszne jedzonko. Musieliśmy się pochwalić tym co z tego wyszło.

  1. Pierwsza propozycja to – KOKTAIL TRUSKAWKOWY. Idealna opcja na drugie śniadanie, podwieczorek czy po prostu jako dodatek w upalny dzień. Schłodzony smakuje niesamowicie, zwłaszcza na hamaku w ogrodzie.  Jego przygotowanie nie jest skomplikowane. W zasadzie przyrządzą go nawet dzieciaki.

2. Kiedy w kuchni królują truskawki, kombinujemy do czego jeszcze je wykorzystać, aby było smacznie i nie było nudno. W taki właśnie sposób powstały –NALEŚNIKI z serkiem mascarpone i              truskawkami, polane musem z truskawek. Poezja smaku, którą opisuje to zdjęcie. Zapewniamy Was, że smakuje równie pysznie jak wygląda.

3. A na deser królowa tortów – BEZA PAVLOVA z mascarpone i truskawkami. Smakuje jak wygląda, czyli rewelacyjnie. Zapewniamy Was, że ta propozycja zdobędzie serca wszystkich. Nie dość,  że zachwyci gości swoim nietuzinkowym wyglądem to jeszcze urzeknie smakiem. Świetne połączenie na rodzinne imprezy, czy spotkania ze znajomymi. Można również wykorzystać ją jako tort.

Kolejnym pomysłem na „coś truskawkowego” są drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Uwielbiamy drożdżówki i nie mogło się obejść bez przygotowania właśnie tych z truskawkami. Kiedy zaczyna się sezon na jakiekolwiek owoce warto wykorzystać je pod każdą postacią.

A ponieważ chcemy zachować smak truskawek na cały rok, a więc dobrze jest je zamrozić. Można do tego przeznaczyć specjalne opakowania na mrożonki. Może nie będą smakowały idealnie jak teraz ale zawsze możemy je użyć do ciasta albo chociażby do truskawkowego koktajlu. A do mrożenia wykorzystujemy specjalne folie – przeznaczone do produktów mrożonych. Pozwolą one zachować świeżość oraz doskonałą jakość na długi czas.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *